Het moederbedrijf van Miller & Monroe, Vidrea Retail, is dinsdag 25 juni 2019 door de Amsterdamse rechtbank failliet verklaard. De filialen blijven voorlopig open.

Het moederbedrijf heeft in Nederland 72 Miller & Monroe winkels en heeft zo’n 550 werknemers in dienst. Ondanks het faillissement van Vidrea Retail blijven de winkels in Nederland voorlopig open.

Duitse tak
In april werd al uitstel van betaling verleend aan het bedrijf, dat zo tijd kreeg om de problemen op te lossen. Vidrea zei eerder dat het in moeilijkheden was gekomen door financiële problemen bij de Duitse tak, die op 1 maart uitstel van betaling had gekregen. De ca. 160 winkels van Miller & Monroe in Duitsland gingen begin deze maand onderuit. Om de huur van de panden over te nemen, zijn overeenkomsten gesloten met retailketens KiK, TEDi en Woolworth.

Razendsnelle groei
Miller & Monroe is een relatief nieuwe modeketen. In een kleine twee jaar tijd is een modehuis opgetrokken van meer dan driehonderd winkels. Modeondernemer Lex Hes, zijn zoon Philippe en en een aantal onbekende investeerders hebben honderden failliete winkels overgenomen van het Zwitserse Charles Vögele in Nederland, Duitsland en Oostenrijk.

Daarnaast werden damesmodeketen Witteveen en een aantal winkels van Men at Work, gered van de ondergang. Die laatste keten is uiteindelijk niet doorgestart, omdat pandverhuurders niet akkoord gingen met een huurverlaging.
Het is op dit moment nog niet duidelijk of Witteveen, waarvan nog een kleine vijftig winkels open zijn, onder het faillissement valt.

In maart kondigde Vidrea Retail aan ook de verlieslijdende damesmodeketen Bonita van de Duitse Tom Tailor Groep over te nemen. Die overname was al onzeker, omdat de banken de verkoop nog niet hadden goedgekeurd. Wat er met Bonita gaat gebeuren is nog onduidelijk.

Meerdere schuldeisers
Vidrea Retail kwam al regelmatig in opspraak, omdat leveranciers en pandverhuurders stelselmatig te laat zouden worden betaald. Bij verschillende schuldeisers was het geduld met Vidrea retail nu op, zij hadden al zo lang op hun geld moeten wachten, dat ze bij de rechter faillissement van het moederbedrijf hebben aangevraagd.

De schulden werden in een rechtszaak van afgelopen mei ingeschat op €36 mln. Volgens het surceanceverslag van de curator en voormalig bewindsvoerder, zijn er behalve de bank en de belastingdienst, nog 259 leveranciers en 83 verhuurders die zeggen geld tegoed te hebben.

Bron: inretail.nl en fd.nl
Foto: modintcredit.com