Schoenenketen Noë uit Waalwijk is begin september failliet verklaard door de rechtbank in Breda. Het bedrijf laat een schuld achter van bijna een miljoen euro.

Noe, die schoenen met de hand laat maken in Italië, is vooral bekend om zijn extreem ruime kleurenkeuze. Noë heeft een schoenenassortiment van 25 modellen in 88 kleuren. Het bedrijf verkocht ook bijpassende tassen, sjaals en nagellak.

Aanvankelijk had Noë alleen een eigen winkel in Antwerpen. Het bedrijf verkocht vooral producten online en in andere winkels. In 2017 wilde het bedrijf Nederland veroveren met eigen winkels. Sindsdien opende Noë vestigingen op toplocaties in Amsterdam, Amstelveen, Breda, Den Haag, Haarlem en Maastricht. Voor het retailbedrijf werken zo’n 20 tot 30 mensen.

Onder de failliete vennootschap vallen het hoofdkantoor en het distributiecentrum in Waalwijk, en alle zes de Nederlandse winkels. De winkel in Antwerpen valt buiten het faillissement. De wholesaletak is (voorlopig) ongedeerd, aangezien die onder een andere, Belgische bv valt. Noë Retail is verbonden aan het productiebedrijf Heerkens Productions, dat twee weken geleden failliet werd verklaard.

Uit het faillissementsverslag blijkt dat de schoenenketen een schuld achter laat van een kleine miljoen euro. Investeerder Dutch Growth heeft nog een vordering uitstaan van 750 duizend euro bij de schoenenketen en ook Investormatch krijgt nog 48 duizend euro van de failliet verklaarde partij. De Belastingdienst eist ook nog 65 duizend euro. In totaal staan zijn er nog negen concurrente crediteuren waar Noë nog rekeningen heeft openstaan. Het totaalbedrag bij deze crediteuren komt uit op 87 duizend euro. De totale schuld komt zo uit op 950 duizend euro.

De curator wijt het faillissement aan de algemene malaise in de winkelstraat en het concept van de onderneming. “Dat het een moeilijke markt voor schoenenwinkels is, is bekend. En het concept van Noë met zoveel modellen en kleuren is prachtig, maar maakt de productie en logistiek wel lastig.”

Of er een doorstart in zit voor de schoenenketen is vooralsnog niet bekend. Eerder liet de curator weten wel kansen te zien voor een doorstart, mits het assortiment wat werd afgeslankt.

Bron: textilia.nl, retailnews.nl en rtlz.n