Banken in Nederland hebben inmiddels 105.000 ondernemers tijdelijk financieel meer lucht gegeven vanwege de coronacrisis. Dat blijkt uit een overzicht dat de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) heeft gepubliceerd over bancaire financieringen aan ondernemers en consumenten sinds het uitbreken van de coronacrisis in maart. Met het uitstel van aflossingen en het bieden van leningen of meer kredietruimte aan bedrijven is in totaal inmiddels 5,4 miljard euro gemoeid.

Ruim 99.000 ondernemingen hebben tot dusver voor een half jaar uitstel van aflossing gekozen; dit betreft over het algemeen bedrijven met een krediet tot 2,5 miljoen euro (mkb). Met het uitstel is in totaal 2,4 miljard euro gemoeid. Daarnaast hebben ruim 5.000 bedrijven een lening of een grotere kredietruimte gekregen. Daarmee is bijna drie miljard euro gemoeid.

Daarnaast is de verwachting dat banken via de verruimde Borgstelling mkb-kredieten (BMKB-C) afgelopen week ca. 900 ondernemingen hebben voorzien van extra krediet, die anders niet via de banken gefinancierd zouden kunnen worden. Met deze verstrekking zal een bedrag van 250-350 miljoen euro gemoeid zijn. Het aantal kredieten in dit segment zal naar verwachting de komende weken met enkele duizenden oplopen.

Anders dan bij het uitstel van aflossingen gaat het hier om een nieuwe lening voor zakelijke klanten. Ondernemers moeten hiervoor financiële informatie aanleveren over hoe het bedrijf ervoor staat en hoe omzet en kasstroom zich ontwikkelen, wat vaak de nodige tijd kost.

Ook worden duizend tot twaalfhonderd aanvragen verwacht voor de regeling Garantie Ondernemingsfinanciering (GO-C) voor het mkb en grootbedrijf. Hiermee kunnen bedrijven een lening van de bank krijgen tot maximaal 150 miljoen euro per onderneming, waarvoor de overheid 80% of 90% garant staat. Naar verwachting zullen banken onder deze regeling de komende maanden voor vele miljarden extra krediet kunnen verstrekken aan bedrijven die in de kern gezond zijn. De overheid werkt nog aan de details van deze regeling.

Bron: infinance.nl
Foto: Shutterstock