Maart en april leken een slagveld voor modebedrijven als gekeken wordt naar faillissementen. Grote namen kwamen in de problemen en moesten een faillissement aanvragen. ABN Amro waarschuwde begin mei daarbij ook nog voor een flinke toename van faillissementen in de kledingsector die de bank verwacht voor de rest van 2019. Gelukkig zat er voor veel bedrijven, die in de eerste maanden van 2019 failliet gingen, ook een doorstart in. Een terugblik op de faillissementen sinds de start van het jaar.

Leemans Schoenen
Het jaar begon met het faillissement van Leemans Schoenen. De keten met 17 winkels, voornamelijk in Noord-Holland, bestaat op dat moment al 120 jaar. Het bedrijf heeft nog geprobeerd om kosten te verlagen, maar tegen de veranderingen en concurrentie in het middensegment, mocht dit niet baten. Ten tijden van het faillissement had Leemans 117 mensen in dienst. Uit het eerste faillissementsverslag bleek dat Leemans al voor het faillissement contact heeft gehad met mogelijke overnamepartijen.

Jacoma Fashion
In februari volgde Jacoma Fashion, moederbedrijf van plussize label Belloya. De financiële problemen van het bedrijf ontstonden nadat een logistieke partner de samenwerking beëindigde, aldus het eerste faillissementsverslag. Vervolgens ging Jacoma in zee met een nieuwe partner met hogere tarieven, waardoor Belloya gratis retouren moest afschaffen om de kosten te compenseren. De online bestellingen liepen hierdoor terug waardoor ook de omzet een klap kreeg.

Bretoniere Group
Op 11 maart vroeg de Bretoniere Group, eigenaar van schoenmerken Fred de la Bretoniere en Shabbies Amsterdam, faillissement aan. Op dat moment bleek dat de wholesale tak van het bedrijf al eerder failliet verklaard was en al snel volgde ook de winkels. Op 14 maart werden alle entiteiten van de Bretoniere Group failliet verklaard. In het eerste faillissementsverslag werden als oorzaken van het faillissement de oplopende verliezen en het terugtrekken van de financiering via de aandeelhouder genoemd. De groep meldde zelf in het persbericht omtrent de faillissementsaanvraag dat de schoenensector niet heeft kunnen profiteren van het economische herstel.

Zoe Karssen
Enkele dagen na de faillissementsaanvraag van de Bretoniere Group volgde een ander groot Nederlands merk. Zoe Karssen B.V. werd op 13 maart failliet verklaard. De aanvullende voorwaarden van een investering waar het merk het niet over eens kon worden met de partij, zorgden uiteindelijk voor de faillissementsaanvraag.

CoolCat
Kindermodemerk CoolCat was het volgende modebedrijf dat omviel in de eerste maanden van 2019. Op maandag 18 maart vroeg het bedrijf zelf faillissement aan, wat een dag later ook werd uitgesproken. Het merk meldde een goed herstel geboekt te hebben sinds de herstelmaatregelen van 2016, maar dat incidentele en structurele tegenvallers het faillissement hebben veroorzaakt. Ook de zeer warme en lange zomer van 2018 werd genoemd door het bedrijf, in de aankondiging van de faillissementsaanvraag.

Sissy-Boy
Begin april vroeg modemerk Sissy-Boy surseance aan. Niet veel later werd de surseance omgezet naar een faillissement. Over een mogelijke overname gaan al langer geruchten. Sissy-Boy heeft een partij nodig om significant in het merk te investeren, aldus het persbericht over de surseance aanvraag. De tegenvallende verkopen aan het einde van 2018 hebben de onderneming onder druk gezet, aldus Sissy-Boy.

Loom & Lace
Kledingmerk Loom & Lace werd halverwege april failliet verklaard. Op dat moment had het merk vier winkels.

Twinlife
Mannenmodemerk Twinlife ging half april voor de tweede keer in twee jaar failliet.

Via Mio, Moscow en Rue Honoré
Via Mio en de zusterbedrijven Moscow en Rue Honoré volgden begin mei. Onder de keten vielen zes winkels; twee in Leiden, één in Noordwijk, Lisse, Hilversum en Naaldwijk. Moscow is een vrouwen- en kindermodemerk en Rue Honoré een relatief nieuw damesmerk.

Deze modebedrijven maakten in het eerste halfjaar van 2019 een doorstart

Naast alle faillissementen die de laatste tijd hebben plaatsgevonden, is er ook nog positief nieuws te melden. Het gros van de modebedrijven maakte wel een doorstart in een of andere vorm.

Zo nam Nelson Schoenen in januari vier winkels van het in 2018 failliet verklaarde Bovendeert over én neemt het de winkels van Leemans Schoenen over.

Voor plussize label Belloya is er een gedeeltelijke doorstart, zo zijn de inventaris en de goodwill verkocht en wil de koper voor een gedeelte de bedrijfsactiviteiten van Jacoma Fashion doorzetten.

In maart maakt de Bretoniere Group een doorstart met Mexx-moederbedrijf RNF. Destijds kondigt RNF aan dat de webshop en wholesale activiteiten snel weer worden opgepikt, maar welke gevolgen de overname heeft voor de merken Fred de la Bretoniere en Shabbies Amsterdam, is nog steeds niet duidelijk.

Zoe Karssen maakt begin april een doorstart met Fashion Inves, maar de overnamepartij geeft aan dat het merk grondig herzien moet worden. Het merk gaat een nieuwe koers voeren waardoor het zich beter moeten onderscheiden in de huidige markt en waar de kwaliteit van de producten hoger ligt.

Een dag nadat de surseance van Sissy-Boy is omgezet naar een faillissement volgt al het doorstart nieuws. Manfield en Sacha-eigenaar Termeer neemt het merk over. De groep gelooft dat Sissy-Boy weer zal groeien als het onderdeel is van een familiebedrijf.

CoolCat vindt een nieuw thuis bij de eigenaar van zustermerk America Today. Onder de nieuwe eigenaar moet er een nieuwe verkoop- en winkelstrategie komen en zullen alle winkels sluiten. CoolCat zal alleen online verder gaan en zich richten op kinderkleding met de naam CoolCat Junior.

Bron: fashionunited.nl
Foto: shutterstock.nl