In februari 2018 bereikte het aantal faillissementen nog het laagste niveau van deze eeuw. Dit kon echter niet voorkomen dat in de rest van het jaar 2018 toch meerdere modebedrijven failliet gingen. Voor de een lag een doorstart in het verschiet, voor de ander was de naam simpelweg ‘te besmeurd’. Een overzicht van de bedrijven die in 2018 failliet werden verklaard.

Shoeline
Shoeline en het moederbedrijf Hendriks Schoenen B.V. zijn in januari de eerste modebedrijven in dit overzicht. Het moederbedrijf is in 1981 opgericht en had een 20-tal winkels. De winkels in Breda, twee in Eindhoven, Den Haag, Utrecht, Maastricht, Rotterdam en Tilburg vallen onder het huidige faillissement, naast de bedrijven Shoefactory en Shoeline.nl. De winkels zijn sinds de uitspraak van het faillissement per direct gesloten.

Lake Side
Voor jeansketen Lake Side valt in februari het doek. Lake Side Franchise BV en de dochterondernemingen worden failliet verklaard. Op het hoogtepunt telt de keten 70 winkels. Ondanks meerdere geïnteresseerden kan er geen doorstart gerealiseerd worden, zo wordt in maart gemeld.
Bij de aanvraag van het faillissement heeft het bedrijf diverse eigen winkels en 10 franchisenemers. Zes van de franchisenemers stopten per direct, vier hebben aangegeven zelf verder te willen gaan.

Lingerieland
In maart vraagt VOF Lingerieland zelf faillissement aan. De keten uit Noord-Holland heeft vestigingen in Castricum, Haarlem, Beverwijk en Krommenie. Ten tijde van het faillissement zijn de winkels gesloten om een goede inventarisatie te kunnen maken. Ook worden de mogelijkheden voor een doorstart bekeken. Sinds het faillissement is er geen verder nieuws gekomen vanuit het bedrijf.

Supertrash
In maart weet zelfs een kapitaalinjectie van enkele miljoenen, Supertrash niet te redden. Ten tijde van de aanvraag van het faillissement kampt het bedrijf al jaren met financiële problemen. In eerste instantie wordt alleen het moederbedrijf Wayahead B.V. failliet verklaard, maar al snel volgt ook het faillissement voor de overige vennootschappen. In april wordt Supertrash gered door een groep investeerders, verenigd in het nieuwe bedrijf ST.Art BV. Wie precies achter de doorstart zit, is niet bekend, de investeerders willen niet bekend gemaakt worden.

Infact Clothing
Halverwege april wordt het faillissement aangevraagd voor Infact Clothing BV, het bedrijf achter duurzaam modemerk Infact.Het bedrijf is het geesteskind van ondernemer Roland Wiechert, die ook People’s Avenue opstartte. In februari ging People’s Avenue al failliet, in april is ook Infact aan de beurt. Infact Clothing BV richtte zich op duurzame bedrijfskleding.

Stroke Amsterdam
Op 14 juni wordt Stroke Amsterdam failliet verklaard. Na 20 jaar valt het doek voor het damesmerk. Na een strategieverandering, die wel nieuwe klanten maar geen nieuwe verkooppunten opleverde, voelt eigenaar Tielens zich gedwongen om het merk stop te zetten.

Buining Fashion
Eveneens op 14 juni wordt Buining Fashion in Apeldoorn failliet verklaard. Als reden van het faillissement wordt internetconcurrentie genoemd waardoor minder klanten naar de winkel kwamen. Het is het moederbedrijf van de gelijknamige winkel en Noa Noa en Petit Merci in Apeldoorn. De winkels en het bedrijf worden uiteindelijk overgenomen door familiebedrijf Anna van Toor.

Men at Work
De Nederlandse tak van Men at Work vraagt eind juni faillissement aan en ook de Belgische tak wordt begin juli failliet verklaard. Meerdere partijen tonen interesse en uiteindelijk komt Victory & Dreams Holding, het moederbedrijf van Miller & Monroe, Witteveen Mode en het gros van de voormalige Charles Vögele-winkels, als winnaar uit de bus. Victory & Dreams bouwt op termijn de winkels om tot het Miller & Monroe concept en betrekt de eigen collecties van het failliete bedrijf in het aanbod. Airdate, OTR en 8MM zullen als shop-in-shops verschijnen.

Granny’s Finest
Granny’s Finest vroeg eind juni het faillissement aan. Het bedrijf verkoopt sjaals en mutsen, gemaakt door breiclubs die eenzaamheid onder ouderen tegengaan. De items waren onder andere bij de Bijenkorf te koop. Mede dankzij het sociale aspect van de onderneming meldden veel geïnteresseerden zich bij de curator. In september wordt het bedrijf gered door ondernemer Carolien Kernkamp.

Schoenketen Van den Hoven
Van den Hoven sluit de deuren in oktober vanwege een faillissement. Het bedrijf heeft winkels in Berkel en Rodenrijs, Zaltbommel, Rosmalen, Brielle, Steenbergen, Bladel en Geldermalsen. De curator meldt dat er kans is op een doorstart, verschillende geïnteresseerde partijen zouden zich gemeld hebben.

The TailorMates
In november wordt het faillissement aangevraagd voor Maatpakkenspecialist The TailorMates. In het eerste faillissementsverslag blijkt dat de schulden in de zomer en het najaar van 2018 toenamen omdat een dameslijn werd gelanceerd. Uiteindelijk wordt de inventaris en goodwill van TailorMates verkocht aan branchegenoot Misura Sartoria.

Parfection BV
Aan het einde van het jaar valt het doek voor Parfection BV, de Nederlandse distributeur van Parfois en NA-KD. Wanneer Parfois zich terugtrekt en de franchiseovereenkomst afbreekt, gaat Parfection aan de slag met Deens merk NA-KD. Uiteindelijk blijkt de ingeslagen weg niet te werken, waarop het faillissement wordt aangevraagd. Een overname is nog niet gerealiseerd, maar gesprekken met kandidaten worden gevoerd, aldus het faillisementsverslag.

Bovendeert Schoenen BV
In december wordt Bovendeert Schoenen BV uit Oosterhout failliet verklaard. Bovendeert Schoenen verkoopt dames-, heren- en kinderschoenen. Zolang de curatoren nog onderzoek doen naar de oorzaken van het faillissement en de mogelijkheden voor een doorstart, blijven de 15 winkels open. De webshop is gesloten.

Bron: fashionunited.nl
Foto: shutterstock