Winkelketen CoolCat heeft faillissement aangevraagd bij de rechtbank van Utrecht. Dit meldt het merk in een persbericht. Het gaat om de vennootschappen Cool Cat Fashion BV en Cool Cat Nederland BV. De verwachting is dat de rechter in Utrecht dinsdag het faillissement gaat uitspreken. De buitenlandse entiteiten vallen buiten de faillissementsaanvraag.

Een van de belangrijkste redenen van het faillissement die door het bedrijf worden aangedragen zijn de uitdagende marktomstandigheden. Bij het bedrijf zijn de afgelopen jaren aanzienlijke verliezen geleden. Het afgelopen halfjaar heeft CoolCat diverse incidentele en structurele tegenvallers te verduren gehad die het herstel in de eerste helft van 2018 ongedaan hebben gemaakt. “Met name de zeer warme én lange zomer van 2018 en de tot dusver extreem zachte winter van 2019 hebben gezorgd voor een scherpe terugval,” zo vertelt het persbericht. Het bedrijf kon niet langer aan de financiële verplichtingen voldoen.

Bij CoolCat werken 1180 werknemers. De buitenlandse activiteiten blijven bestaan. CoolCat heeft nog zeventien winkels in België, twee in Luxemburg en zeven in Frankrijk. Op dit moment is het ’wegens een technische storing’ niet mogelijk om in de webshop van CoolCat te bestellen.

Faillissement-aanvraag voor Nederlands merk CoolCat
De afgelopen weken heeft het bedrijf samen met aandeelhouders, directie, management en belangrijkste stakeholders gekeken naar de mogelijkheden voor de voortzetting van CoolCat. Het aanpassen van de winkelformule en de bedrijfsvoering werden overwogen maar hebben geen positief resultaat opgeleverd, aldus het bericht. Naar verwachting zal het faillissement dinsdag 19 maart worden uitgesproken waarop de winkels en de webshop tot nadere orde open zullen blijven.

CoolCat CEO Lilian Vos meldde vorig jaar tegen FashionUnited dat het merk naar verwachting in 2018 break-even zou draaien. De omzet nam in 2017 af naar 121 miljoen euro. Het EBITDA was in het boekjaar een verlies van 4,9 miljoen euro.

Over CoolCat
CoolCat werd opgericht door mode-ondernemer Roland Kahn. De eerste winkel van het merk opende veertig jaar geleden aan de Amsterdamse Nieuwendijk. Op dit moment heeft het 80 vestigingen in Nederland, 17 in België, 6 in Frankrijk en 2 in Luxemburg. Het maakte vorig jaar ook de stap naar Duitsland via het platform MyToys. Het merk richt zich op kleding voor kinderen en tieners.

Vorig jaar lanceerde het merk de eerste samenwerking in het 40-jarige bestaan. CoolCat koos voor een samenwerking met Nederlands ontwerper Bas Kosters. Volgens het merk zou het niet de laatste samenwerking zijn en zouden er nog meer volgen. “Het is een belangrijk onderdeel om dichterbij onze doelgroep te komen, de co-labs met aansprekende designers, maar ook met beroemdheden uit entertainment en sport.” Niet veel later volgde de CoolCat x Ronnie Flex capsule collectie.

Kahn probeerde met een vernieuwing van de winkels nog het tijd te keren, maar vergeefs. In 2017 maakt het bedrijf een kleine € 10 miljoen verlies op een omzet van ongeveer € 121 miljoen. Kahn is ook de man die de rechten van V&D heeft gekocht na het faillissement van die warenhuisketen.

Bronnen: Persbericht CoolCat, FashionUnited en De Telegraaf