De winkels van kledingketen Coolcat gaan alsnog op slot. De schuld loopt in de tientallen miljoenen.

Coolcat werd in maart failliet verklaard en vorige maand overgenomen door Retail Beheer, de bv achter zusterketen America Today. De formule bleef daarmee in handen van de familie Kahn.

Als oorzaak van het faillissement wordt een onverwachte verslechtering van de resultaten in 2018 genoemd. Dat zou vooral komen door het aanhoudende zomerweer in het najaar en de zachte winter, waardoor de omzet van de winterartikelen moeizaam op gang kwam. De omzet bedroeg vorig jaar iets meer dan tachtig miljoen euro, terwijl dat het jaar ervoor nog bijna 121 miljoen was.

Geringe kans op terugkrijgen geld
Coolcat laat na zijn faillissement een schuldenberg van zeker dertig miljoen euro achter. Meer dan de helft daarvan heeft ING Bank nog te goed van de winkelketen, blijkt uit het eerste faillissementsverslag van curator David Bos.

De schuld aan de belangrijkste kredietverstrekker ING Bank bedraagt ruim zeventien miljoen euro. Daarnaast blijkt uit de eigen aangifte tot faillietverklaring dat diverse schuldeisers bij elkaar miljoenen te goed hebben van de bv’s Cool Cat Fashion (8,2 miljoen) en Cool Cat Nederland (4,6 miljoen). Daarnaast zou volgens Coolcat sprake zijn van een fiscale schuld van zo’n 4,9 miljoen euro, maar de fiscus heeft zelf zijn vordering nog niet ingediend. De uiteindelijke schuld valt naar verwachting nog hoger uit, omdat ook het UWV en eventuele andere preferente crediteuren hun vordering nog moeten indienen.

De schuldeisers zien hun geld waarschijnlijk niet meer terug. Gelet op de omvang van de vorderingen, noemt de curator de vooruitzichten voor de concurrente schuldeisers ‘niet rooskleurig’. De kans dat zij iets van hun vordering terugzien, schat hij in als ‘gering’.

Webshop
Eigenaar Retail Beheer wil alleen de webshop voortzetten, onder de naam Coolcat Junior. In de nieuwe webshop zal alleen kinderkleding worden verkocht, omdat die online goed liep. De komende tijd wordt substantieel geïnvesteerd in de onlineactiviteiten in zowel Nederland als over de grens. Daarnaast wordt gekeken of in een deel van de fysieke winkels een nieuwe keten kan worden gestart. De werktitel van die formule is Soho, maar over wat het aanbod daarvan wordt is nog niets duidelijk. Soho is een voormalig merk van V&D en sinds twee jaar in handen van Coolcat-eigenaar Roland Kahn.

Bron: retailtrends.n