De detailhandel zette in september dit jaar 1,7 procent meer om dan in september 2017. De schoenenbranche dook echter flink in de min: daar werd ruim 12 procent minder omgezet dan vorig jaar.

De schoenenbranche heeft het, in vergelijking met vorig jaar, hard te verduren gehad in september 2018. Er werd 12,2 procent minder omgezet ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar, zo meldt het CBS. De gehele detailhandel zette in september 2018 1,7 procent meer om dan dezelfde periode vorig jaar. De kledingbranche kreeg ook een klap, maar wel minder hard dan de schoenen- en lederwarenindustrie; daar werd 3,1 procent minder omgezet.

De omzetstijging van de gehele detailhandel is te danken aan de plus in de foodsector, doe-het-zelfwinkels, keuken- en vloerenspecialisten en interieurwinkels.

Vorige maand
Vorige maand waren de cijfers minder teleurstellend; in augustus 2018 zette de schoenen- en lederwarenbranche ruim twee procent meer om dan dezelfde periode vorig jaar. De kledingindustrie mocht in die maand een plus noteren van 3,3 procent ten opzichte van vorig jaar.

Online omzet
De online omzet van de gehele detailhandel was in september 2018 bijna 13 procent hoger dan dezelfde maand een jaar eerder. Webwinkels (die alleen online verkopen) hebben bijna 10 procent meer omgezet.

Faillissementen
Het CBS bracht ook cijfers naar buiten over het aantal faillissementen in de maand oktober 2018. Het aantal Nederlandse retailers dat failliet ging lag vorige maand op 42. In oktober 2017 werden er 25 faillissementen uitgesproken. Na de eerste tien maanden van 2018 staat de teller op 309 faillissementen in de detailhandel. In dezelfde 10 maanden vorig jaar waren dat er 306.

Bron: schoenvisie.nl