Bezoekersaantallen
Hoe is het in 2019 in Nederland vergaan met het aantal bezoekers in winkelgebieden (bezoekersdata)? Januari 2019 begon moeizaam met een afname van -1,8%, vergeleken met dezelfde periode van het jaar ervoor. Eind februari was het beter met +1,7%. In maart werden weer minder bezoekers gemeten (-1%). April en mei daarentegen waren drukker met respectievelijk 2,8% en 2,5% meer bezoekers dan het jaar ervoor. De hoge temperaturen in juni leidde tot een behoorlijke afname in winkelcentrabezoek (- 5,6%) en ook de maanden daarna waren niet veel beter. In oktober werd het beter en was er sprake van een drukkere maand (+1,9%). In november kwamen we aan bij een sterk groeiend fenomeen in retail: Black Friday!

Black Friday
In de grafiek ‘Footfall ontwikkeling op Black Friday’ is data te zien vanaf de introductie van Black Friday in 2013. Voor 2019 kan geconcludeerd worden dat Black Friday 2019 wederom een succesvolle dag is geweest voor de offline retail!

Wanneer we kijken naar de bezoekersaantallen op Black Friday en dit afzetten tegen de bezoekersaantallen op een gemiddelde vrijdag van het jaar, dan blijkt dat op Black Friday 2019 maar liefst 45% meer bezoekers werden gemeten. Kijken we echter naar de jaar op jaar vergelijking, dan blijkt dat na een flinke toename van de groei vanaf 2015, dit jaar de groei ongeveer hetzelfde is gebeleven als vorig jaar.
Ook de zaterdag na Black Friday zijn 13% meer bezoekers gemeten zijn dan op een normale zaterdag in 2019. Hieruit kan geconcludeerd worden dat Black Friday en de zaterdag erna écht belangrijk zijn voor retail.

Dagen voor Kerst
Hoe zullen de laatste dagen voor kerst verlopen op het gebied van bezoekersaantallen? De pieken zullen waarschijnlijk vallen op de traditionele ‘zaterdag voor Kerst’ en op maandag. Zondag zal naar verwachting wat rustiger worden en is een goede optie voor diegene die niet zoveel zin heeft in kerstdrukte. Dit jaar worden weer een flink aantal ‘last-minute’ shoppers op dinsdag verwacht.

Bron: dit artikel is een samenvatting van 3 artikelen van retailnews.nl
Foto: Shutterstock